Receptek

Sült kecsege kapros tökfőzelékkel

Sült kecsege kapros tökfőzelékkel

A kecsegéket orruknál fogva forró lobogó vízbe mártjuk. Onnan kivéve kemény bőrüket lenyúzzuk. Fejüket, farkukat levágjuk, törzsüket hosszában kettévágjuk, gerinchúrjukat eltávolítjuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlével, almaecettel fél órát marináljuk. Közben elkészítjük a főzeléket.

Tovább

Gyuvecs harcsával

Gyuvecs harcsával

A megmosott paprikát kimagozzuk, felkockázzuk, a padlizsánt meghámozzuk, kockázzuk, sózzuk, 10 percig állni hagyjuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsurgatjuk. A félbevágott, felkarikázott hagymát olajon megfonnyasztjuk, meghintjük pirospaprikával, borssal, zöldpetrezselyemmel és sóval.

Tovább

Sárgaborsópüré leves füstölt pisztránggal

Sárgaborsópüré leves füstölt pisztránggal

A sárgaborsót a finomra vágott hagymával és a babérlevéllel a húslében puhára főzzük. A levest vajon készült fehérrántással sűrítjük, a tejszínnel és a fűszerekkel ízesítjük. A füstölt halat 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Tálaláskor a tányérban elhelyezett füstölt halakra öntjük a forró krémlevesünket.

Tovább

Tejfölös csuka Czikk mama módra

Tejfölös csuka Czikk mama módra

A beirdalt, egészben hagyott csukákat megsózzuk, megszórjuk Vegetával, és tepsibe helyezzük. A zsírt megolvasztjuk, belekeverjük az őrölt pirospaprikát és a finomra vágott fokhagymát.

Tovább

Csukapörkölt bográcsban

Csukapörkölt bográcsban

A felaprított szalonnát a tűz fölött megpirítjuk, zsírjában megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Öntünk rá vizet, felforraljuk, beletesszük a beirdalt, feldarabolt halat, a pirospaprikát. Néhány percig kevergetjük, majd beletesszük a megpucolt, kockákra vágott krumplit és a lebbencstésztát.

Tovább

Ponty tepertő

Ponty tepertő

Ha sikerül nagyobb pontyot fognunk, vagy szereznünk, kifilézzük, a hasalja részét (ha kisebb a ponty, az oldalát is) kockákra vágjuk, picit sózzuk, és halfűszeres kukoricalisztben megforgatjuk.

Tovább

Pontyfilé burgonyaágyon

Pontyfilé burgonyaágyon

A pontyot kifilézzük, és a húsos fele felől, sűrűn beirdaljuk, hogy az „Y” szálkákat átvágjuk, de a bőrét ne. Jól megfűszerezzük: só, bors, piros arany, mustár, (aki fél, hogy nem találja el az arányokat, az magyaros fűszerkeverékkel szórja meg) és tegyük félre.

Tovább

Erdélyi savanyú halleves

Erdélyi savanyú halleves

Többféle halat (kinek mi van otthon a hűtőben: ponty, harcsa, kecsege, csuka, süllő) kifilézünk. A fejüket, farkukat, gerincüket feltesszük vízzel főni, ízesítjük sóval, borssal.

Tovább

Harcsapaprikás túrógombóccal

Harcsapaprikás túrógombóccal

A túrót, búzadarát, tojást bekeverés után - míg a paprikást elkészítjük - pihentetjük. A karikára vágott vöröshagymát vajon készre sütjük. Az olajon a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd ízesítjük pirospaprikával, fokhagymával.

Tovább