Receptek

Csülökpörkölt fekete kagylóval és sós burgonyával

A szokásos módon csülökpörköltet készítünk. A burgonyát megfőzzük. A gondosan megtisztított kagylót fedő alatt, fokhagymás fehérborral megpároljuk. A ki nem nyíltakat eltávolítjuk. Tálaláskor a burgonyára ráhelyezzük a pörköltünket, ügyelve arra, hogy egyenlően jusson mindenkinek a cuppogós csontos részekből is.

Tovább

Sült kecsege kapros tökfőzelékkel

A kecsegéket orruknál fogva forró lobogó vízbe mártjuk. Onnan kivéve kemény bőrüket lenyúzzuk. Fejüket, farkukat levágjuk, törzsüket hosszában kettévágjuk, gerinchúrjukat eltávolítjuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlével, almaecettel fél órát marináljuk. Közben elkészítjük a főzeléket.

Tovább

Gyuvecs harcsával

A megmosott paprikát kimagozzuk, felkockázzuk, a padlizsánt meghámozzuk, kockázzuk, sózzuk, 10 percig állni hagyjuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsurgatjuk. A félbevágott, felkarikázott hagymát olajon megfonnyasztjuk, meghintjük pirospaprikával, borssal, zöldpetrezselyemmel és sóval.

Tovább

Sárgaborsópüré leves füstölt pisztránggal

A sárgaborsót a finomra vágott hagymával és a babérlevéllel a húslében puhára főzzük. A levest vajon készült fehérrántással sűrítjük, a tejszínnel és a fűszerekkel ízesítjük. A füstölt halat 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Tálaláskor a tányérban elhelyezett füstölt halakra öntjük a forró krémlevesünket.

Tovább

Tejfölös csuka Czikk mama módra

A beirdalt, egészben hagyott csukákat megsózzuk, megszórjuk Vegetával, és tepsibe helyezzük. A zsírt megolvasztjuk, belekeverjük az őrölt pirospaprikát és a finomra vágott fokhagymát.

Tovább

Csukapörkölt bográcsban

A felaprított szalonnát a tűz fölött megpirítjuk, zsírjában megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Öntünk rá vizet, felforraljuk, beletesszük a beirdalt, feldarabolt halat, a pirospaprikát. Néhány percig kevergetjük, majd beletesszük a megpucolt, kockákra vágott krumplit és a lebbencstésztát.

Tovább

Ponty tepertő

Ha sikerül nagyobb pontyot fognunk, vagy szereznünk, kifilézzük, a hasalja részét (ha kisebb a ponty, az oldalát is) kockákra vágjuk, picit sózzuk, és halfűszeres kukoricalisztben megforgatjuk.

Tovább

Pontyfilé burgonyaágyon

A pontyot kifilézzük, és a húsos fele felől, sűrűn beirdaljuk, hogy az „Y” szálkákat átvágjuk, de a bőrét ne. Jól megfűszerezzük: só, bors, piros arany, mustár, (aki fél, hogy nem találja el az arányokat, az magyaros fűszerkeverékkel szórja meg) és tegyük félre.

Tovább

Erdélyi savanyú halleves

Többféle halat (kinek mi van otthon a hűtőben: ponty, harcsa, kecsege, csuka, süllő) kifilézünk. A fejüket, farkukat, gerincüket feltesszük vízzel főni, ízesítjük sóval, borssal.

Tovább