Hozzávalók
  • 1 db tisztított, zsigerelt, pikkelytelenített 800-1000 grammos barramundi
  • 1 citrom
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor friss tárkony
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 szál citromfű
  • 1 szál póréhagyma
  • 15 dkg vaj (a fűszervajhoz)
  • 5 dkg vaj a burgonyapüréhez
  • 3 db fokhagyma
  • 2 cl konyak
  • szőlőmag vagy olívaolaj
  • 1 kg tisztított burgonya
  • 30 dkg csiperkegomba
  • só, őrölt feketebors


Elkészítés

Készítsünk fűszervajat: konyhai robotgépben aprítsuk fel a petrezselymet (szár nélkül) és a fokhagymát.Tegyük bele a vajat, mixeljük tovább, majd amikor szép krémes, öntsük bele a konyakot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A tisztított barramundi hasüregét kenjük be a fűszervajunkkal, majd tegyük bele az összekötözött tárkonyból, citromfűből és póréhagymából álló fűszercsokrot.

Irdaljuk be a barramundi mindkét oldalát egy éles késsel, majd a résekbe kenjünk kevés olívaolajat, és helyezzünk beléjük 1-1 fél citromgerezdet.

Kenjük meg az egész halat kevés szőlőmagolajjal, majd tegyük a 170-180oC-ra előforrósított sütőbe 25-30 percre.

Készítsük el a burgonyapürét, sózzuk-borsozzuk, majd öntsük hozzá a felforrósított tejszínt, és adjunk hozzá kevés vajat, majd keverjük össze.

Serpenyőt hevítsünk szárazon, majd amikor forró, öntsünk bele kevés olíva- vagy szőlőmagolajat. Tegyük bele a tisztított és szeletelt csiperkegombát, és erős lángon süssük meg őket.

A megsült barramundit óvatosan emeljük ki a sütőből, helyezzük egy tányérra, majd kanalazzunk mellé kevés sült gomba köretet, és tálaljuk a burgonyapürével forrón.

 

(A Jászkiséri Halas Kft. receptje)