Hozzávalók
  • 50 dkg pontyfilé
  • 1 dl sör
  • 1 ek méz
  • 1 kg burgonya
  • 20 dkg kockázott császárszalonna
  • 1 dkg vaj
  • ízlés szerint só, bors fűszerkeverék, mustár, pirospaprikakrém


Elkészítés

A pontyot kifilézzük, és a húsos fele felől, sűrűn beirdaljuk, hogy az „Y” szálkákat átvágjuk, de a bőrét ne. Jól megfűszerezzük: só, bors, piros arany, mustár, (aki fél, hogy nem találja el az arányokat, az magyaros fűszerkeverékkel szórja meg) és tegyük félre.

Közben kockára vágott krumplit sós vízben megfőzünk, majd egy kis vajjal kikent tepsibe terítjük, kockára vágott bacont szórunk rá, és a ponty filéket fűszeres felükkel lefelé ráhelyezzük. Sütőbe tesszük, hamar kész kb. 15-20 perc. Ekkor a sörbe egy kanál mézet keverünk el, amivel jól megkenjük a ponty bőrös felét, és pár percre visszadugjuk a sütőbe. Figyelni kell, mert hamar ropogós lesz, nehogy megégjen.

 

(Hoitsy György receptje)