Hozzávalók

  • 1.5 kg törpeharcsa
  • 3 l víz (a mennyiség a hal nagyságától függ)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 kis db fehérrépa
  • 1 kis db zeller (egészen apróra vágva)
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 5 db zellerlevél
  • 100 g szardella (ajóka, ringli)
  • 1 kávéskanál szegfűbors
  • 5 szem fekete bors
  • 2 kávéskanál ételízesítő
  • 3 db babérlevél
  • 375 g tejföl
  • 2 evőkanál rizsliszt (vagy 1 ek búzaliszt)
  • 1 ek mustár
  • durvára darált bors ízlés szerint (a tetejére)

Elkészítés

Amikor friss harcsához jutunk, amelynek filéjéből finom sültet készítünk, érdemes a fel nem használt részeket (fej, farok, uszonyok, keskenyebb rész a faroknál) megtartani, amiből később harcsaleves készülhet. Az alapanyagok közül nem mindig tudunk szardellához jutni. Ha nem sikerül beszerezni, akkor el is hagyhatjuk. Ha azonban mégis sikerülne beszerezni, levesünk sokkal zamatosabb lesz és emlékeztetni fog a németek angolna-levesére.

A harcsaleves elkészítéséhez a megtartott harcsarészeket (harcsafej, farok, uszonyok, gerinc, törzs keskeny része a farok előtt, és a filézett hús) feltesszük főni. Hozzáadjuk a megmosott és apróra vágott hagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellert, szardella szeleteket (más néven ajókát, vagy ringlit) és azonnal fűszerezzük fekete borssal, ételízesítővel, babérlevéllel.

Egy órán át főzzük, hogy a harcsarészekből is kifőjenek az ízanyagok. Ezt követően a húsdarabokat kiszedjük és két villával a halhúst a szálkáktól elválasztjuk. Érdemes a műveletet egy szűrőkanálon végezni, így potyog szét a halhús. A hagymát és a zöldségdarabokat a halhús egyik részével együtt (érdemes az apróbb darabokat erre használni) mixerrel pépesítjük és visszaöntjük a halléhez. A halhús másik részét csíkokra, vagy kockákra vágjuk és félretesszük. A lisztet egy kevés tejföllel elhabarjuk, a levest ezzel is sűrűsítjük, majd egyben felforraljuk. A levest mustárral és a maradék elhabart tejföllel ízesítjük, majd kis hőfokon a szálkáktól megszabadított maradék halhúsdarabokat beleengedjük és összefőzzük.

A harcsaleves tetejére frissen őrölt  borsot szórunk.

(A nosalty.hu receptje alapján)