A magyarok főleg a rántott pontyot és a halászlét részesítik előnyben, ha hazai halból készült ételekről van szó, pedig kis odafigyeléssel változatosabb és még egészségesebb fogásokat is összeállíthatunk. Varga Anita dietetikus ad tippeket, mire figyeljünk, ha halat szánunk a családnak.

 

Halat enni kimondottan egészséges, jó választás. „A halak magas koncentrációban tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat. Könnyen emészthetők és nagyon ízletesek” – árulta el Varga Anita, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogyan lehet a halat egészségesen és változatos formában elkészíteni. Íme, néhány fontos tudnivaló:

 

Ne süssük túl: Annak érdekében, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, ügyeljünk az olaj vagy zsiradék mennyiségére és hőmérsékletére! Ne süssük a halat sokáig, magas hőfokon, hiszen ilyenkor a felhevült zsiradék összetevői kedvezőtlenül hatnak az ételre, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor a hal sok olajat vehet fel, így kalória tartalma is megnőhet.

 

Sózás helyett fűszer: Halételek esetében a hagyományos konyhasó helyett részesítsük előnyben a friss, zöld fűszernövényeket! Az oregánó, tárkony, bazsalikom, petrezselyem vagy a metélőhagyma remek alternatívája a túlzott mennyiségben fogyasztott, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezető sónak. Kiváló ízesítője lehet a halaknak még a fokhagyma, bors, citrom, pirospaprika, paradicsom, kapribogyó, spenótlevél és a mustár is.

 

Nem árt egy kis irdalás: Szálkásabb halak készítése során nagy segítségünkre lehet az irdalás, azaz a halhús szálkátlanítása. Akkor végzünk jó munkát, ha minél sűrűbben, a hal egész hosszában 2-3 milliméterenként irdalunk, felfele haladva a hal gerincéig (a hasát nem kell). Ha jól csináljuk, hallhatóak is a kis reccsenések, ahogy az Y-alakú szálkák eltörnek. A jól beirdalt hal egyrészt hamarabb átsül vagy átfő, másrészt az elkészült halételünk így könnyebben fogyaszthatóvá válik.

 

Vegyük elő a kreativitást: Ne ragadjunk le a hagyományos halászlénél vagy a rántott halnál: fogyasszuk a halat párolva, főzve, sütve, grillezve, tűzdelve, vagy akár pástétom formában, halból gazdag salátákat is lehet készíteni, de egyben sült, pörkölt, paprikás, vagy rakott, töltött formájában is kiváló.