Hírek, aktualitások

A halfogyasztás ösztönzésével szorítanák vissza a szív- és érrendszeri betegségeket

A halfogyasztás ösztönzésével szorítanák vissza a szív- és érrendszeri betegségeket

Még mindig kiugróan magas a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások száma Magyarországon, a hazai halálesetek mintegy fele vezethető vissza erre. A helyzet javításához a magyar lakosság táplálkozási szokásain is változtatni kellene, előtérbe helyezve az egészséges ételek fogyasztását. Az egyik legjobb megoldás erre a halfogyasztás növelése. Ugyanis a halételek túlnyomórészt olyan hasznos zsírsavakat tartalmaznak, amelyek […]

Tovább

Jön a gasztroforradalom következő állomása, a halból készült ételek újragondolása

Jön a gasztroforradalom következő állomása, a halból készült ételek újragondolása

A minőségi borok és a street food újrafelfedezése után a halételek megújítása lehet a következő divathullám a magyarországi gasztronómiában. A magyar lakosság közel fele évente csupán egyszer, vagy legfeljebb néhány alkalommal fogyaszt halat, általában karácsonykor halászlevet, illetve a balatoni nyaraláson hekket. Pedig a halételek elkészítése sokkal több lehetőséget rejt. Ráadásul a magyar halfajok megfizethető áron […]

Tovább

A ponty lesz az idei karácsony slágere is?

A ponty lesz az idei karácsony slágere is?

A legtöbb halvásárlás várhatóan idén is az év végén, a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik majd. Azonban korántsem mindegy, hogy milyen fajta halat teszünk a kosárba, ugyanis még a legnépszerűbb, leggyakrabban fogyasztott halfajták között is akár ötszörös árkülönbség lehet. A magyar háztartásokban többnyire a halászlé és a rántott hal képezi a karácsonyi menü részét, amihez jellemzően pontyot […]

Tovább

Tudjuk, hogy egészséges, mégis keveset fogyasztunk belőle

Tudjuk, hogy egészséges, mégis keveset fogyasztunk belőle

Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás alig 5,2[1] kilogramm, ami nem egészen egyötöde az európai uniós átlagnak. A magyar lakosság közel 20 százaléka soha, vagy évente csupán egyetlen alkalommal fogyaszt halat vagy halból készült ételt, pedig a többség tisztában van a halételek kedvező élettani hatásaival is. Ahhoz, hogy a halételek népszerűsége növekedjen, elsősorban a […]

Tovább

Gyere és kóstolj halat! – OMÉK

Gyere és kóstolj halat! – OMÉK

2015. 09.23-27 között ismét megrendezésre kerül az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár! Keresd OMÉK standunkat az A pavilon 301/b standhelyen, ahol színes programokkal várunk mindenkit: halbemutató, halászati kiállítás, kóstolók, előadások és gyereksarok várja az érdeklődőket. Lesz interaktív főzőshow is. Gyere el és tedd fel kérdéseidet profiknak! Természetesen az elkészülő ételeket meg is kóstolhatja majd a […]

Tovább

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2015 Szeged

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2015 Szeged

PROGRAMAJÁNLÓ! 2015. szeptember első hétvégéjén rendezik a “nagykorúvá vált”, már 19. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál rendezvényt, mely hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvénye. A Szegedi híd alatt, illetve – a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt – néhány éve már az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén megküzdenek egymással a halfőzők, hogy […]

Tovább