Hírek, aktualitások

A hal úgy jó, ha friss – Interjú Csesznegi István séffel

A hal úgy jó, ha friss – Interjú Csesznegi István séffel

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő kampány 2014 decemberében indult el, és indulása óta második alkalommal jelenik meg az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron. Az idei OMÉK-on, a „Kapj rá!” standján Csesznegi István séf koordinálja a kóstoltatást.   Milyen ételeket k óstolhatnak a kiállításon a […]

Tovább

Halas ételkülönlegességek várják az OMÉK „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő kampány standjára látogatókat

Halas ételkülönlegességek várják az OMÉK „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő kampány standjára látogatókat

Mi magyarok az európai országok átlagához mérten kevés halat fogyasztunk. Alaptalan félelmeink visszatartanak, hogy megkóstoljuk a finomabbnál finomabb halas ételeket. A „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő kampány harcot hirdet a szálkák ellen. Standunk öt napon át várja a látogatóit látványfőzéssel, kóstoltatással, fotó kiállítással, szakmai előadásokkal, egy 20 ezer literes óriásakváriummal, valamint gyermekeknek szánt tartalmas időtöltéssel. Célunk, […]

Tovább

Gyere és kóstolj halat az OMÉK-on!

Gyere és kóstolj halat az OMÉK-on!

2017. 09. 20 – 24. között 78. alkalommal kerül megrendezésre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) a HUNGEXPO területén. Gyertek el a 78. OMÉK-ra és nézzétek meg a „Kapj rá!” standját (HUNGEXPO „A” pavilon, 204/A stand), ahol színes programokkal várunk mindenkit! A látványkonyhában halból készült finomságok elkészítési módját tekinthetitek meg. A helyszínen […]

Tovább

A halfogyasztás ösztönzésével szorítanák vissza a szív- és érrendszeri betegségeket

A halfogyasztás ösztönzésével szorítanák vissza a szív- és érrendszeri betegségeket

Még mindig kiugróan magas a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások száma Magyarországon, a hazai halálesetek mintegy fele vezethető vissza erre. A helyzet javításához a magyar lakosság táplálkozási szokásain is változtatni kellene, előtérbe helyezve az egészséges ételek fogyasztását. Az egyik legjobb megoldás erre a halfogyasztás növelése. Ugyanis a halételek túlnyomórészt olyan hasznos zsírsavakat tartalmaznak, amelyek […]

Tovább

Jön a gasztroforradalom következő állomása, a halból készült ételek újragondolása

Jön a gasztroforradalom következő állomása, a halból készült ételek újragondolása

A minőségi borok és a street food újrafelfedezése után a halételek megújítása lehet a következő divathullám a magyarországi gasztronómiában. A magyar lakosság közel fele évente csupán egyszer, vagy legfeljebb néhány alkalommal fogyaszt halat, általában karácsonykor halászlevet, illetve a balatoni nyaraláson hekket. Pedig a halételek elkészítése sokkal több lehetőséget rejt. Ráadásul a magyar halfajok megfizethető áron […]

Tovább

A ponty lesz az idei karácsony slágere is?

A ponty lesz az idei karácsony slágere is?

A legtöbb halvásárlás várhatóan idén is az év végén, a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik majd. Azonban korántsem mindegy, hogy milyen fajta halat teszünk a kosárba, ugyanis még a legnépszerűbb, leggyakrabban fogyasztott halfajták között is akár ötszörös árkülönbség lehet. A magyar háztartásokban többnyire a halászlé és a rántott hal képezi a karácsonyi menü részét, amihez jellemzően pontyot […]

Tovább