Látványkonyhával, receptfüzetekkel, helyszíni játékokkal és gyermekfoglalkoztatóval várja az érdeklődőket a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány standja a 2020. február 13-16. között megrendezett Fegyver, horgászat, vadászat (FEHOVA) nemzetközi kiállításon, a HUNGEXPON.

A FEHOVA ideje alatt a „Kapj rá!” standjához látogatók naponta kétszer – délelőtt 10.30-kor és 14 órakor – ízletes halételeket kóstolhatnak a látványkonyhában. Február 13-án, csütörtök délelőtt busavagdaltat és füstölt busapástétomot, délután erdei gombás szürkeharcsa paprikást és sokmagvas harcsa csíkokat kóstolhatnak a jelenlévők. Péntek délelőtt afrikai harcsa ropogóst és harcsa-curry-t, délután zöldséges süllőlevest és mangós-kesudiós salátát kóstolhatnak süllőkockákkal. Szombat délelőtt a kampány standjánál halászlé és mini halburger, délután pedig mandulás pisztrángfilé és baconszalonnába göngyölt pisztrángfilé készül az érdeklődők számára. Vasárnap délelőtt ínyenc pontyfilé és pontychips lesz a menü, délután pedig bakonyi módra elkészített harcsafilé és céklás füstölt busa rizottó várja a standhoz látogatókat. A szervezők természetesen a családokra is gondoltak, a gyermekfoglalkoztatóban ügyességi feladatokkal várják a legkisebbeket, és „szerencsekerék” kvízjátékkal és értékes nyereményekkel a nagyobbakat. A háziasszonyok és a főzni szerető férfiak pedig ismeretterjesztő kiadványokkal és receptfüzetekkel gazdagodhatnak.

A 2023-ig tartó halfogyasztást ösztönző kampány az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság, mint a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) Irányító Hatósága és az Agrármarketing Centrum közreműködésével valósul meg. A „Kapj rá!” 42 négyzetméteres standját a FEHOVA Kiállítás G pavilonjának G41-es standszámán találhatják meg a látogatók.

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.